Tuesday, June 25, 2024
HomeHome#2nd August Current Affairs 2020 in Hindi #2020 CURRENT AFFIRS

#2nd August Current Affairs 2020 in Hindi #2020 CURRENT AFFIRS


2020 CURRENT AFFAIRS BY
LEARN INDIA 24 HOURS

               2ND  AUGUST CURRENT AFFAIRS


2nd August Current Affairs 2020 in Hindi
1) India has recently conducted the First Test Under ‘Study In India’ Programme Online. Which of the following institutions administered the test?
भारत ने हाल ही में conducted स्टडी इन इंडिया ’कार्यक्रम के तहत पहला टेस्ट आयोजित किया है। निम्नलिखित में से किस संस्थान ने परीक्षण किया?
A) UPSCयूपीएससी
B) CBSEसीबीएसई
C) NTAएन.टी.ए.
D) UGCयू.जी.सी.
ANS: NTAएन.टी.ए. 
2) June 2020 How much didi the output of the eight core industries in the country fall?
जून 2020  देश के 8 कोर उधोगों  का उत्पादन कितना  गिर गया?
A)10 प्रतिशत10percent 
B) 15 प्रतिशत15percent  
C) 20 प्रतिशत20 percent 
D) 33 प्रतिशत33 percent 
ANS:-15 प्रतिशत15 percent 
3) Who among the following has been appointed as the Union Health Secretary?
निम्नलिखित में से किसे केंद्रीय स्वास्थ्य सचिव के रूप में नियुक्त किया गया है?
A) Surender Sahniसुरेंद्र साहनी
B) Anand Guptaआनंद गुप्ता
C) Rajesh Bhushanराजेश भूषण
D) Preeti Sudanप्रीति सूदन
ANS: Rajesh Bhushanराजेश भूषण 
4) Amala Shankar who passed away at the age of 101 was a famous ___.
अमला शंकर जिनका 101 वर्ष की आयु में निधन हो गया, वे एक प्रसिद्ध ___ थे।
A) Actorअभिनेता
B) Painterपेंटर
C) Singerगायक
D) Dancerडांसर
ANS: Dancerडांसर 
5) NASA sent the first helicopter to Mars, tell the rover of tis Mars mission?
नासा ने मंगल ग्रह पर पहला हेलीकॉप्टर भेजा, इस मार्स मिशन के रोवर  बताए ?
A) इंजीनयोति/Injinyoti 
B) पर्सविरसPrsviras 
C) क्युरिआस्टीQyuriasiti
D) इनमे  कोई नहींNone of these  
ANS:-B) पर्सविरसPrsviras  
6) As per TERI, the demand for electricity in India will drop between 7-17 percent by which year?
TERI के अनुसार, भारत में बिजली की मांग किस वर्ष तक 7-17 प्रतिशत घट जाएगी?
A) 2023
B) 2021
C) 2025
D) 2024
ANS:2025 
7) Who among the following has been appointed as the new MD and CEO of Indian Overseas Bank?
निम्नलिखित में से किसे इंडियन ओवरसीज बैंक के नए एमडी और सीईओ के रूप में नियुक्त किया गया है?
A) Raj Guptaराज गुप्ता
B) Karnam Sekarकर्णम सेकर
C) Partha Pratim Sengupta पार्थ प्रतिम सेनगुप्ता
D) Anil Narulaअनिल नरूला
ANS: Partha Pratim Sengupta पार्थ प्रतिम सेनगुप्ता 
8) Who among the following has been appointed as an honorary adviser for BRICS CCI?
निम्नलिखित में से किसे ब्रिक्स सीसीआई के लिए मानद सलाहकार के रूप में नियुक्त किया गया है?
A) Vasu Kumarवासु कुमार
B) Raj Singha राज सिंहा
C) Pravin Aggarwalप्रवीण अग्रवाल
D) Sahil Sethसाहिल सेठ
 ANS: Sahil Sethसाहिल सेठ 
9) Indian Navy’s largest solar power plant with an estimated life of 25 years has been commissioned in which state?
25 वर्षों के अनुमानित जीवन के साथ भारतीय नौसेना का सबसे बड़ा सौर ऊर्जा संयंत्र किस राज्य में चालू किया गया है?
A) Madhya Pradeshमध्य प्रदेश
B) Telanganaतेलंगाना
C) Tamil Naduतमिलनाडु
D) Kerala केरल
  ANS: Kerala केरल 
10) Who among the following has been named as FWA Footballer of the Year?
निम्नलिखित में से किसे FWA फुटबॉलर ऑफ द ईयर के रूप में नामित किया गया है?
A) Sadio Manéसदियो माने
B) Jordan Hendersonजॉर्डन हेंडरसन
C) Steve Gerrardस्टीव गेरार्ड
D) Kevin Bruneकेविन ब्रुने
 ANS: Jordan Hendersonजॉर्डन हेंडरसन
11) RBI has signed a $400 mn currency swap facility with which country?
RBI ने किस देश के साथ $ 400 मिलियन की मुद्रा विनिमय सुविधा पर हस्ताक्षर किए हैं?
A) Nepalनेपाल
B) Bangladeshबांग्लादेश
C) Sri Lankaश्रीलंका
D) Bhutanभूटान
  ANS: Sri Lankaश्रीलंका 
12) Which of the following organizations has launched Covid-19 Law Lab to aggregate legal info from over 190 countries?
निम्नलिखित में से किस संगठन ने 190 से अधिक देशों से कानूनी जानकारी एकत्र करने के लिए कोविद -19 लॉ लैब लॉन्च किया है?
A) CDCCDC
B) WHOडब्ल्यूएचओ
C) Red Crossरेड क्रॉस
D) UNIDOUNIDO
  ANS: WHOडब्ल्यूएचओ 
 13) Which of the following countries has launched a new high-resolution mapping satellite?
निम्नलिखित में से किस देश ने एक नया उच्च–रिज़ॉल्यूशन मैपिंग उपग्रह लॉन्च किया है?
A) South Koreaदक्षिण कोरिया
B) Japanजापान
C) France फ्रांस
D) Chinaचीन
  ANS: Chinaचीन 
14) India’s first honey testing laboratory has been set up at the National Dairy Development Board in which state?
भारत का पहला शहद परीक्षण प्रयोगशाला राष्ट्रीय डेयरी विकास बोर्ड किस राज्य में स्थापित किया गया है?
A) Keralaकेरल
B) Gujaratगुजरात
C) Haryanaहरियाणा
D) Punjabपंजाब
  ANS: Gujaratगुजरात
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments