Tuesday, June 25, 2024
HomeHome#9th-10th-11th August Current Affairs

#9th-10th-11th August Current Affairs

2020 CURRENT AFFAIRS BY
LEARN INDIA 24 HOURS

          9 TH  -10 TH  -11TH  August Current Affairs

 

1. SEBI Chairman Ajay Tyagi’s term has been extended till when? 

सेबी के अध्यक्ष अजय त्यागी का कार्यकाल कब तक बढ़ाया गया है?

A) February 2021/फरवरी 2021

B) March 2022/मार्च 2022

C) February 2022/फरवरी 2022

D) December 2021 /दिसंबर 2021

ANS: February 2022/फरवरी 2022


2. Who has been appointed as the Inspector General of CRPF?

सीआरपीएफ के महानिरीक्षक के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?

A)P S Ranipse/पी एस रानीपस

B)J K singh/जे के सिंह

C)Sumit Kumar/सुमित कुमार

D)Ashok Mishra/अशोक मिश्रा

 ANS: P S Ranipse/पी एस रानीपस


3. Which state’s villages have been recognized by UNESO for Tsunami readiness?

सुनामी की तत्परता के लिए UNESO ने किस राज्य के गांवों को मान्यता दी है?

A)Maharashtra/महाराष्ट्र

B)Karnataka/कर्नाटक

C)Odisha/ओडिशा

D)Kerala/केरल

ANS: Odisha/ओडिशा 


4. Pakistan’s new political map includes parts of which Indian state?

पाकिस्तान के नए राजनीतिक मानचित्र में भारतीय राज्य के कौन से हिस्से शामिल हैं?

A)Rajasthan/राजस्थान

B)Maharashtra/महाराष्ट्र

C)Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश

D)Gujarat/गुजरात

ANS: Gujarat/गुजरात 


5. Which state has launched the iMASQ mobile COVID-19 testing centers?

किस राज्य ने iMASQ मोबाइल कोविद -19 परीक्षण केंद्र लॉन्च किया है?

A) Assam/ असम

B) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश

C) Chhattisgarh/छत्तीसगढ़

D) Telangana/तेलंगाना

ANS: Telangana/तेलंगाना 


6. Veteran Congress leader CM Shivajirao Patil Nilangekar passed away  He served as the former Chief Minister of which state?

वयोवृद्ध कांग्रेस नेता सीएम शिवाजीराव पाटिल निलंगेकर का निधन उन्होंने किस राज्य के पूर्व मुख्यमंत्री के रूप में कार्य किया?

A)Madhya Pradesh /मध्य प्रदेश

B)Maharashtra /महाराष्ट्र

C)Karnataka/कर्नाटक

D)Rajasthan /राजस्थान

ANS: Maharashtra /महाराष्ट्र 


7. Which of the following Railway divisions has run its first-ever Vyapar Mala Express train?

निम्नलिखित रेलवे डिवीजनों में से किसने अपनी पहली व्यापार माला एक्सप्रेस ट्रेन चलाई है?

A) Eastern/पूर्वी

B) North Eastern/उत्तर पूर्वी

C) Western/पश्चिमी

D) Northern/उत्तरी

 ANS: Northern/उत्तरी 


8. Who among the following has won his seventh British Grand Prix?

 निम्नलिखित में से किसने अपना सातवां ब्रिटिश ग्रां प्री जीता है?

A) Nico Hülkenberg/निको हुलकेनबर्ग

B) Lewis Hamilton/लुईस हैमिल्टन

C) Max Verstappen/मैक्स वेरस्टैपेन

D) Charles Leclerc/चार्ल्स लेक्लेर

ANS: Lewis Hamilton/लुईस हैमिल्टन 


9. Which of the following ministries has approved a program for artisans involved in the manufacturing of agarbatti?

 निम्न में से किस मंत्रालय ने अगरबत्ती के निर्माण में शामिल कारीगरों के लिए एक कार्यक्रम को मंजूरी दी है?

A) Ministry of Housing & Urban Affairs/आवास और शहरी मामलों के मंत्रालय

B) Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises/पशुपालन मंत्रालय

C) Ministry of Rural Development/ग्रामीण विकास मंत्रालय

D) Ministry of Animal Husbandry/पशुपालन मंत्रालय

ANS: Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises/पशुपालन मंत्रालय 


10. Who among the following has launched the ‘Vidyarthi Vigyan Manthan 2020-21?

 निम्नलिखित में से किसने ‘विद्यार्थी विज्ञान मंथन 2020-21′ की शुरुआत की है?

A) Amit Shah/अमित शाह

B) Dr Harsh Vardhan/डॉ हर्षवर्धन

C) Narendra Modi/नरेंद्र मोदी

D) Anurag Thakur/अनुराग ठाकुर

ANS: Dr Harsh Vardhan/डॉ हर्षवर्धन 


11. Which of the following banks is in talks with India for financing an $8 billion health infrastructure scheme at the district level?

 निम्नलिखित में से कौन सा बैंक जिला स्तर पर $ 8 बिलियन की स्वास्थ्य अवसंरचना योजना के वित्तपोषण के लिए भारत के साथ बातचीत कर रहा है?

A) ECB

B) ADB

C) IMF

D) AIIB

ANS: AIIB 


12. A tick-borne virus has re-emerged in which nation?

टिक–जनित वायरस किस राष्ट्र में फिर से उभरा है?

A)South Koreaदक्षिण कोरिया

B)China चीन

C)Japan जापान

D)Italy इटली

ANS: China चीन


13. The Chief Minister of which state has launched the e-Raksha Bandhan program for women safety?

किस राज्य के मुख्यमंत्री ने महिला सुरक्षा के लिए ई–रक्षा बंधन कार्यक्रम शुरू किया है?

A) Kerala/केरल

B) Assam/असम

C) Andhra Pradesh/आंध्र प्रदेश

D) Haryana/हरियाणा

 Ans: Andhra Pradesh/आंध्र प्रदेश 


14. Who among the following has been declared as the new president of Guyana?

निम्नलिखित में से किसे गुयाना का नया अध्यक्ष घोषित किया गया है?

A) David A. Granger/डेविड ए। ग्रेंजर

B) Mohabir Anil Nandlall/मोहबीर अनिल नंदलाल

C) Bharrat Jagdeo/भरत जगदेव

D) Irfaan Ali/इरफान अली

Ans: Irfaan Ali/इरफान अली 


15. Researchers from which institution have been awarded for generating power from wet clothes?

गीले कपड़ों से बिजली बनाने के लिए किस संस्थान से शोधकर्ताओं को सम्मानित किया गया है?

A) IIT Hyderabad/ IIT हैदराबाद

B) IIT Kanpur/आईआईटी कानपुर

C) IIT Delhi/आईआईटी दिल्ली

D) IIT Kharagpur/ IIT खड़गपुर

Ans: IIT Kharagpur/ IIT खड़गपुर 



RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Recent Comments